СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ ПЕРЕДУМОВИ ТА ПРИНЦИПИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Кузьома В.В.
Миколаївський національний аграрний університет
https://orcid.org/0000-0002-6763-2120
DOI: https://doi.org/10.30838/EP.192.56-62

ЗАВАНТАЖИТИ СТАТТЮ

АНОТАЦІЯ

Забезпечення продовольчої безпеки країни - складе та відповідальне завдання, вирішення якого визначається сукупністю значної кількості чинників і факторів. Визначальними серед цих чинників постають соціально-економічні фактори, які зумовлюють рівень фізичної та економічної доступності продовольства для населення країни. У статті проведено дослідження основних соціально-економічних факторів, які здійснюють вплив на достатність і доступність харчування для населення України. Проведена кількісна оцінка темпів співвідношен-ня вартості продуктового набору та середньої заробітної плати в Україні, які визначають економічну доступ-ність продовольства для населення. Проаналізовано структура грошових витрат домогосподарств. Дослі-джено цінові тренди на продукти харчування, рівень доходів населення України та їх вплив на доступність і стан продовольчого забезпечення. Здійснена аналітична оцінка динаміки рівня самозабезпеченості продоволь-ством населення України. Обґрунтовано сукупність основних принципів, які на думку авторів, постають пріо-ритетними у забезпеченні стратегічної продовольчої безпеки України на засадах сталого розвитку.

КЛЮЧОВІ СЛОВА

безпека, доходи, витрати, продовольче самозабезпечення, доступність, продути харчування

ПОСИЛАННЯ

1. Гладій М. В., Лузан Ю. Я. Аграрні трансформації та селянські господарства в системі продовольчої безпеки України. Економіка АПК. 2020. № 5. С. 6-21
2. Сичевський М. П. Харчова промисловість як основа продовольчої безпеки та розвитку держави: мо-нографія. Київ: Аграр. наука, 2019. 388 с.
3. Про продовольчу безпеку України: Закон України від 22.12.2011 № 8370-1
Link: https://ips.ligazakon.net/document/JF6GI01G
4. Мостенська Т. Л., Федулова І.В., Мостенська Т.Г. Продовольча безпека України та напрями її забез-печення. Наукові праці Національного університету харчових технологій. 2012. № 46. С. 103-113
Link: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2012_46_19
5. Урба С.І., Копитко М.І. Зміцнення продовольчої безпеки як інструмент реалізації потенціалу конку-рентоспроможного розвитку суб’єктів аграрного сектору в системі економічної безпеки України. Проблеми су-часних трансформацій. 2022. № 5
DOI: https://doi.org/10.54929/2786-5738-2022-5-03-07]
6. Мариненко Н. Ю., Артеменко Л. Рівень продовольчої безпеки в Україні: методи оцінки та сучасний стан. Нарощування фінансово-економічного потенціалу суб’єктів економічних відносин як основа поступаль-ного розвитку територіально-господарських систем: монографія. Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2021. С. 52–63.
7. Perth Declaration on Food Security Principles
Link: https://thecommonwealth.org/perth-declaration-food-security-principles-2011
8. Продуктовий кошик українця 2023: як змінились ціни на базові продукти
Link: https://www.epravda.com.ua/news/2023/10/23/705764
9. Міністерство фінансів України. Офіційний сайт
Link: https://index.minfin.com.ua/ua/economy/index/inflation
10. Державна служба статистики України. Доходи та умови життя
Link: https://www.ukrstat.gov.ua/
11. Витрати і ресурси домогосподарств України у 2021 році
Link: https://www.ukrstat.gov.ua
12. Зовнішньоекономічна діяльність. Статистичний збірник. 2021
Link: https://fas.usda.gov
13. Баланси та споживання основних продуктів харчування населенням України. 2022
Link: https://www.ukrstat.gov.ua
14. Сільське господарство. 2022
Link: https://www.ukrstat.gov.ua