Перейти до вмісту (натисніть Enter)
КАТЕГОРИЗАЦІЯ ДІЄТИЧНИХ ДОБАВОК: ПОРІВНЯННЯ, ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ В КОНТЕКСТІ МАРКЕТИНГОВОГО СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ
Черній А.П.
Приватний вищий навчальний заклад «Європейський Університет»
«WSB University» Poland
https://orcid.org/0009-0007-0382-9622
ЗАВАНТАЖИТИ СТАТТЮ
АНОТАЦІЯ
У статті розглядаються ключові аспекти реформування системи реєстрації, обігу та контролю лікарських засобів і дієтичних добавок в Україні, що стали особливо актуальними у 2024–2025 роках у зв’язку з євроінтеграційними процесами. Окрема увага приділяється гармонізації законодавчої бази з нормами ЄС, зокрема впровадженню електронного досьє у форматі eCTD, яке спрямоване на підвищення прозорості, прискорення процедур та ефективність регуляторного нагляду. Аналізуються нормативні вимоги до дієтичних добавок, їх маркування, позиціонування, а також проблематика відсутності чіткої класифікації, що ускладнює як споживче розуміння, так і маркетингове просування. Особливу увагу приділено пропозиції авторської системи категоризації засобів для здоров’я, яка включає поділ за походженням та юридичним статусом (рецептурні, безрецептурні, добавки). Запропонована система дозволяє чітко розмежувати допустимі маркетингові підходи, уникати маніпуляцій та сприяти формуванню відповідальної комунікації зі споживачем. Зроблено висновок про необхідність нормативного закріплення класифікації дієтичних добавок як інструменту захисту споживача, підтримки сумлінної конкуренції та розвитку маркетинг-орієнтованого управління у фармацевтичному бізнесі.
КЛЮЧОВІ СЛОВА
категоризація лікарських засобів, категоризація дієтичних добавок, клінічна ефективність, електронний формат реєстрації лікарських засобів.
ПОСИЛАННЯ
1. Безпечність харчових продуктів: дієтичні добавки і продукти для спеціальних медичних цілей не є лікарським засобами. (2025). Держпродспоживслужба.
2. Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів: Закон України. Верховна Рада України.
3. WHO Collaborating Centre for Drug Statistics Methodology. (2023). Guidelines for ATC classification.
4. Guidance document on food supplements and health claims. (2022). European Commission.
5. Ministry of Health, Labour and Welfare of Japan. FOSHU Guidelines. (2022).
6. Dietary Supplement Health and Education Act of 1994. U.S. Food and Drug Administration.
7. WHO Collaborating Centre for Drug Statistics Methodology. Guidelines for ATC classification. (2023).
8. Scientific and technical guidance for the preparation and presentation of the application for authorisation of a health claim. (2021). European Food Safety Authority.
9. Guidance on the implementation of Regulation (EC) No 1924/2006 on nutrition and health claims. (2022). European Commission.
10. Natural Health Products Regulations. (2022). Health Canada.
11. Functional Food Regulations. (2023). National Medical Products Administration of China.
12. McClements, D.J., Li,F., & Xiao, H. (2015). The Nutraceutical Bioavailability Classification Scheme: Classifying Nutraceuticals According to Factors Limiting their Oral Bioavailability. Annual Review of Food Science and Technology, No. 6. Pp. 299–327.