Перейти до вмісту (натисніть Enter)
СУЧАСНІ РЕАЛІЇ РИНКУ ХЛІБОПЕКАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ В УКРАЇНІ
Івченко В.М.
Полонська О.М.
Солошонок А.Л.
ЗАВАНТАЖИТИ СТАТТЮ
АНОТАЦІЯ
У статті проведено дослідження ринку хлібопекарської продукції, висвітлено вплив військової агресії на розвиток і проблеми хлібопекарської галузі, проаналізовано індекси виробництва, виокремлено питання щодо культури споживання хлібобулочних виробів та їх асортимент, окреслено основні тенденції та можливості розвитку малого хлібопекарського бізнесу, проаналізовано кількість діючих підприємств з виробництва хліба, хлібобулочних і борошняних виробів, представлено рейтинг ТОП-10 виробників хліба України та охарактери-зовано найбільші компанії з виробництва хлібопекарської продукції, визначено причини підвищення вартості хліба і відповідно зростання цін на виробничі ресурси (сировину, матеріали, устаткування, енергоносії), розра-ховано та подано основні показники щодо зміни середніх споживчих цін на хліб та хлібобулочні вироби у дово-єнного період та в умовах сьогодення.
КЛЮЧОВІ СЛОВА
хлібопекарська галузь, індекс виробництва, крафтова продукція, виробничі ресурси, рейтинг виробників, асор-тимент, середні споживчі ціни
ПОСИЛАННЯ
1. Вивести крафт на індустріальний рівень, або Куди рухається ринок хліба. (2024). AgroPortal.
2. Сичевський М.П., Васильченко О.М., Коваленко О.В. (2018). Хлібопекарська галузь України: тенден-ції та проблеми її розвитку. Економіка АПК, № 5. С. 4–23.
3. Гріщенко А.В. (2025). Дослідження тенденцій розвитку хлібопекарської промисловості України. Агро-світ, № 1. С. 77–89.
4. Шпичак О.М. (2015). Інноваційний аспект забезпечення конкурентоспроможності хлібопекарських підприємств. Наукові праці Полтавської державної аграрної академії. Економічні науки, Вип. 1(10). С. 86–91.
5. Офіційний сайт Державної служби статистики України.
6. Хліб. Зерно.
7. Kiiko, В., Melnyk, О. & Gavrylenko, О. (2023). The bakery industry of Ukraine in wartime conditions. International scientific-practical journal COMMODITIES AND MARKETS. Vol. 45. No. 1. Pp. 27–40.
8. Galli, F., Venturib, F., Bartolinic, F., Gavad, O., Zinnaie, A., Chiara S. et al.. (2017). Shaping food systems towards improved nutrition: a case study on Tuscan Bread Protected Designation of Origin. International Food and Agribusiness Management Review, Vol. 20. Iss. 4.
9. Рейтинг Кращих Виробників Хлібу в Україні від Ukrainian Business Award. (2025). Ukrainian Business Award.
10. Розвиток з обмеженим ресурсом: хлібопекарські підприємства відчувають брак кадрів. (2024). AgroPortal.
11. Ціни на хліб в Україні 2025 – як змінилися, чи буде здорожчання. (2025).
12. Хліб до кінця 2025 р. може подорожчати на 20%, проте бюджет українських родин це не підірве. (2025).
13. Шостак К. (2025). Хліб знову здорожчає: експерт назвав причини зростання цін.
14. Грантова підтримка для постраждалих від війни пекарень. (2025).
15. Strashynska, L. (2018). Bread and bakery market in ukraine: trends, problems and prospects of development. Scientific Works of NUFT, Vol. 24. Iss. 5. Pp. 70–80.
16. Rising to the Challenge: How the Global Bakery Industry Is Adopting Sustainable and Efficient Solutions. (2022). Worlbakers.