ТЕНДЕНЦІЇ ВИРОБНИЦТВА СОЇ У КІРОВОГРАДСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Івченко В.М.
НДІ «Украгропромпродуктивність»
https://orcid.org/0009-0000-2035-2976
Симонян Е.Н.
філія «Кропивницькийагропромпродуктивність»
https://orcid.org/0000-0002-3190-8324
Нерубайська Н.І.
філія «Кропивницькийагропромпродуктивність»
https://orcid.org/0000-0002-1879-3868
DOI: https://doi.org/10.30838/EP.205.90-96

ЗАВАНТАЖИТИ СТАТТЮ

АНОТАЦІЯ

У статті розглянуто потенціал розвитку виробництва сої у Кіровоградській області. Проведено порівняння показників виробництва даної культури за роками, наведено динаміку зміни її врожайності та посівних площ залежно від розвитку технологій та зміни клімату.
У процесі дослідження використано діалектичні методи пізнання, системний підхід до вивчення економічних явищ, аналіз і синтез статистичних угруповань. Дані отримані зі статистичних збірників Кіровоградської області. При складанні технологічних карт вирощування сої та при підрахунку рентабельності її вирощування використано економіко-статистичний метод дослідження. Проведено аналіз рентабельності вирощування сої та наведені шляхи її збільшення. В статті зроблений акцент на зміну клімату, оптимізацію технології вирощування соєвих бобів в умовах підвішених температур. Розглянуто потенційні можливості вирощування даної культури в області та її економічна доцільність.
Для нейтралізації впливу клімату на врожайність сільськогосподарських культур потрібні нові підходи. Обробка статистичних даних урожайності та валового збирання сої за роками показало, що прості показники температур вегетаційного періоду та опадів можуть різко зменшити врожай сільськогосподарських культур. Для уникнення негативного впливу зміни клімату у статті пропонується диверсифікація строків посадки культури, використання мінімального обробітку ґрунту, а також зменшення кількості хімічних обробок. Авторами складено структуру витрат для виробництва сої за традиційною технологією вирощування згідно з показниками попереднього року. Результати показують, що для забезпечення оптимальної врожайності необхідний комплексний підхід, корегування витрат, інтенсифікація виробництва, підвищення культури землеробства. Основними складовими розвитку виробництва сої в Кіровоградській області є перехід на вологозберігаючі технології, вибір посухостійких сортів, ранній посів та використання техніки точного висіву. При забезпеченні вдосконаленої технології виробництва рентабельність вирощування сої на плодючих грунтах області може досягти 45% та більше.

КЛЮЧОВІ СЛОВА

виробництво технічних культур, соєві боби, зміна клімату, ціни, рентабельність виробництва сої.

ПОСИЛАННЯ

1. Урожай сої за 2024 та 2023 роки в Україні та по всіх областях. (2024). Superagronom.
Link: https://surl.li/njvnid
2. Silverio, D, Brando, P, Marcia, M, Beck, P, Bustamante, M, & Coe, M. (2015) Agricultural expansion dominates climate changes in southeastern Amazonia: the overlooked non-GHG forcing. Environmental Research Letters; IOP Publishing. 104015.
Link: https://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/handle/JRC92619
3. Fearnside, P.M. (2001) Soybean cultivation as a threat to the environment in Brazi. Conservation. ISSN: 03768929. Vol. 28. Iss. 1. Pp. 23 – 38.
DOI: https://doi.org/10.1017/S0376892901000030
4. Garrett Rachael, D, & Rausch Lisa, L. (2015). Green for gold: social and ecological tradeoffs influencing the sustainability of the Brazilian soy industry. Pp. 461-493.
DOI: https://doi.org/10.1080/03066150.2015.1010077
5. Filipenco, D. (2024). Five largest soybean-producing countries. An in-depth look.
Link: https://surl.li/tbidjn
6. Production – Soybeans 2014. Fas.usda.
Link: https://www.fas.usda.gov/data/production/commodity/2222000
7. Peter, D. Goldsmith. (2008). 5 - Economics of Soybean Production, Marketing, and Utilization, Pp. 117-150.
DOI: https://doi.org/10.1016/B978-1-893997-64-6.50008-1
8. Dragan. Terzic, Vera M. Popovic, (2018). Soybean area, yield and production in world. Conference: 22th International ECO-Conference® 10th Eco-Conference on safe food. NOVI SAD, SERBIA, (26th - 28thSeptember 2018). Novi Sad. ISBN 978-86-83177-53-0. p. 136.
Link: https://surl.lu/ghhtmx
9. Vivek Voora, Cristina Larrea, & Steffany Bermudez (2020). Global Market Report: Soybeans.
Link: https://surl.li/mzmkjk
10. Soybean production guide.
Link: https://share.google/kRJhviaZvcJNRkkix
11. Статистичний щорічник Кіровоградської області за 2023. (2025). С. 220; 224; 229.
Link: https://share.google/cSQ9GCUZI0DjVIZPD
12. Zhao, C., Liu, B., Piao, S., Wang, X., Lobell, DB, Huang, Y., Huang, M., Yao, Y., Bassu, S., & Ciais, P. (2017). Temperature increase reduces global yields of major crops in four independent estimates. Proc. Natl. акад. Sci. США, No. 114. Pp. 9326–9331.
DOI: https://doi.org/10.1073/pnas.1701762114
13. Аналіз ринку сої в України. 2024 рік. Pro-consulting.
Link: https://surl.lt/ghbyqw
14. Ціна на сою. (2025).
Link: https://tripoli.land/soya?cc=5
15. Nimje, DR.P.M. (2020). Soybean Production technology. Nsdcindia.
Link: https://surl.li/pkhkxc
16. David B. Lobell, Marianne Bänziger, Cosmos Magorokosho & Bindiganavile Vivek. (2011) Nonlinear heat effects on African maize as evidenced by historical yield trials. Nat. Clim. Chang, No. 1. Pp. 42-45.
Link: https://www.nature.com/articles/nclimate1043
17. Результати досліджень фахівцев НДІ «Украгропромпродуктивність». (2024).
Link: https://uapp.in.ua