СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ ПЕРЕДУМОВИ ТА ПРИНЦИПИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

Кузьома В.В.
Миколаївський національний аграрний університет
https://orcid.org/0000-0002-6763-2120
DOI: https://doi.org/10.30838/EP.192.56-62

ЗАВАНТАЖИТИ СТАТТЮ

КЛЮЧОВІ СЛОВА

безпека, доходи, витрати, продовольче самозабезпечення, доступність, продути харчування

АНОТАЦІЯ

Забезпечення продовольчої безпеки країни - складе та відповідальне завдання, вирішення якого визначається сукупністю значної кількості чинників і факторів. Визначальними серед цих чинників постають соціально-економічні фактори, які зумовлюють рівень фізичної та економічної доступності продовольства для населення країни. У статті проведено дослідження основних соціально-економічних факторів, які здійснюють вплив на достатність і доступність харчування для населення України. Проведена кількісна оцінка темпів співвідношен-ня вартості продуктового набору та середньої заробітної плати в Україні, які визначають економічну доступ-ність продовольства для населення. Проаналізовано структура грошових витрат домогосподарств. Дослі-джено цінові тренди на продукти харчування, рівень доходів населення України та їх вплив на доступність і стан продовольчого забезпечення. Здійснена аналітична оцінка динаміки рівня самозабезпеченості продоволь-ством населення України. Обґрунтовано сукупність основних принципів, які на думку авторів, постають пріо-ритетними у забезпеченні стратегічної продовольчої безпеки України на засадах сталого розвитку.

ПОСИЛАННЯ

1. Гладій М. В., Лузан Ю. Я. Аграрні трансформації та селянські господарства в системі продовольчої безпеки України. Економіка АПК. 2020. № 5. С. 6-21
2. Сичевський М. П. Харчова промисловість як основа продовольчої безпеки та розвитку держави: мо-нографія. Київ: Аграр. наука, 2019. 388 с.
3. Про продовольчу безпеку України: Закон України від 22.12.2011 № 8370-1
Link: https://ips.ligazakon.net/document/JF6GI01G
4. Мостенська Т. Л., Федулова І.В., Мостенська Т.Г. Продовольча безпека України та напрями її забез-печення. Наукові праці Національного університету харчових технологій. 2012. № 46. С. 103-113
Link: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npnukht_2012_46_19
5. Урба С.І., Копитко М.І. Зміцнення продовольчої безпеки як інструмент реалізації потенціалу конку-рентоспроможного розвитку суб’єктів аграрного сектору в системі економічної безпеки України. Проблеми су-часних трансформацій. 2022. № 5
DOI: https://doi.org/10.54929/2786-5738-2022-5-03-07]
6. Мариненко Н. Ю., Артеменко Л. Рівень продовольчої безпеки в Україні: методи оцінки та сучасний стан. Нарощування фінансово-економічного потенціалу суб’єктів економічних відносин як основа поступаль-ного розвитку територіально-господарських систем: монографія. Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2021. С. 52–63.
7. Perth Declaration on Food Security Principles
Link: https://thecommonwealth.org/perth-declaration-food-security-principles-2011
8. Продуктовий кошик українця 2023: як змінились ціни на базові продукти
Link: https://www.epravda.com.ua/news/2023/10/23/705764
9. Міністерство фінансів України. Офіційний сайт
Link: https://index.minfin.com.ua/ua/economy/index/inflation
10. Державна служба статистики України. Доходи та умови життя
Link: https://www.ukrstat.gov.ua/
11. Витрати і ресурси домогосподарств України у 2021 році
Link: https://www.ukrstat.gov.ua
12. Зовнішньоекономічна діяльність. Статистичний збірник. 2021
Link: https://fas.usda.gov
13. Баланси та споживання основних продуктів харчування населенням України. 2022
Link: https://www.ukrstat.gov.ua
14. Сільське господарство. 2022
Link: https://www.ukrstat.gov.ua