МЕХАНІЗМ ЗБІЛЬШЕННЯ ОБСЯГІВ ЕКСПОРТУ УКРАЇНСЬКИХ ХАРЧОВИХ НАПІВФАБРИКАТІВ ТА ГОТОВОЇ ДО СПОЖИВАННЯ ЇЖІ В ЄС
Одеський національний технологічний університет
КЛЮЧОВІ СЛОВА
експорт, євроінтеграція, напівфабрикати, готова продукція, людський капітал
АНОТАЦІЯ
Стаття присвячена процесу формування архітектоніки та реалізації механізму стимулювання експорту українських харчових напівфабрикатів та готової до споживання їжі в Європейському Союзі. Розкрито зна-чення стимулювання експорту для позитивного впливу на сталий розвиток людського капіталу сільських тери-торій України. Обґрунтовано, що збільшення експорту сприяє досягненню важливих соціально-економічних ці-лей, таких як покращення умов торгівлі, підвищення конкурентоспроможності продукції, зменшення наванта-ження на чорноморські транспортні коридори, розвиток спільних українсько-європейських інвестиційних про-ектів, розширення ринків збуту, покращення якості продовольчих товарів на внутрішньому ринку та підвищен-ня рівня зайнятості. Запропоновано архітектоніку механізму стимулювання експорту в ЄС українських харчо-вих напівфабрикатів та готової до споживання їжі. Пропонований механізм включає три основні складові: організаційна складова, а саме взаємодія державних установ та приватних суб'єктів, включаючи Міністерст-во економіки України, Міністерство закордонних справ України, Міністерство аграрної політики та продово-льства України, Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, асоціації підприємств харчової промисловості; економічні засоби для досягнення мети, такі як збільшення без-митних тарифних квот, створення європейських транспортних коридорів, впровадження системи НАССР, розширення переліку єврономерів для української продукції, сприяння отриманню європейських сертифікатів здоров’я та безмитний імпорт якісної сировини; а також правова складова щодо армонізації українського законодавства з європейським у сфері безпеки та якості агропродовольчої продукції. Обґрунтовано, що реалі-зація запропонованого механізму сприятиме збільшенню експорту українських харчових продуктів в ЄС, що позитивно вплине на економіку України та соціальний добробут населення.
ПОСИЛАННЯ