ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ КОНТРОЛЮ НА АГРОПРОМИСЛОВОМУ ПІДПРИЄМСТВІ
Державний біотехнологічний університет
АНОТАЦІЯ
В статті розглянуто важливість контролю в управлінських системах агропромислових підприємств, що є критичним для забезпечення їх стабільності та ефективності в умовах динамічного середовища. В дослідженні представлено елементи системи контролю на агропромислових підприємствах, яка містить: планування (передбачає встановлення цілей, визначення стандартів та розробку планів, що стають основою для подальшого моніторингу та контролю), моніторинг (передбачає постійний збір та аналіз інформації про виконання виробничих процесів), аналіз відхилень (полягає в оцінці результатів діяльності і порівнянні їх з плановими показниками) та механізм зворотного зв'язку ( передбачає надходження інформації про ефективність виробничих процесів та їх результати, яка використовується для оновлення планів і покращення подальших етапів контролю). Наведено ключові інструменти контролю, які мають місце на всіх етапах діяльності агропромислового підприємства: планування та прогнозування, аналіз результатів і звітність, моніторинг та інформаційні, аудит і перевірки, контроль якості продукції, бюджетування, перевірка та дотримання екологічних стандартів, управління персоналом, управління ризиками та технологічний контроль.
КЛЮЧОВІ СЛОВА
контроль, система контролю, агропромислові підприємства, ефективність, система управління, сталий розвиток
ПОСИЛАННЯ