РОЗВИТОК ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ В КОНТЕКСТІ РОЗВИТКУ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ ТА ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ

Нодь О.Л.
Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ
https://orcid.org/0000-0002-1048-776X
Стегней М.І.
Мукачівський державний університет
https://orcid.org/0000-0002-4688-6447
Бергхауер О.О.
Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ
https://orcid.org/0000-0002-3832-2692
DOI: https://doi.org/10.30838/EP.200.221-226

ЗАВАНТАЖИТИ СТАТТЮ

АНОТАЦІЯ

У статті досліджено особливості розвитку готельно-ресторанного обслуговування у контексті цифровізації в умовах перспектив Євроінтеграції. Проведено аналіз тенденцій упровадження цифрових технологій на підприємствах готельно-ресторанного бізнесу та основні бар’єри, які стримують процеси цифровізації. Визначено особливості цифрової адаптації готельного та ресторанного бізнесу. Проаналізовано тенденції впровадження цифрових технологій у готельно-ресторанну індустрію та основні бар’єри, які стримують процеси цифровізації. Запропоновано стратегічні напрями цифровізації готельно-ресторанного бізнесу, що включають оптимізацію бізнес-процесів, розвиток сучасних логістичних форматів, ефективні комунікаційні стратегії та моніторинг нових ринкових можливостей відповідно до європейських стандартів. Інтеграція цих технологій підвищує персоналізацію послуг, зміцнює довіру клієнтів і забезпечує адаптацію підприємств до динамічних ринкових умов ЄС.

КЛЮЧОВІ СЛОВА

готельно-ресторанне обслуговування, готельно-ресторанний бізнес, цифрові технології, інновації, Євроінтеграція, цифрова економіка.

ПОСИЛАННЯ

1. Корсак, Р. (2025). Розвиток готельно-ресторанної справи в Україні в умовах європейської інтеграції. Development Service Industry Management, № 1, С. 227–233.
DOI: https://doi.org/10.31891/dsim-2025-9(31)
2. Непочатенко, В., & Нагернюк, Д. (2024). Готельний ринок України в умовах війни та перспективи його розвитку. Економіка та суспільство, № 67.
DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-67-133
3. Хаустова, К. М. (2021). Діджіталізація як базова складова стратегії розвитку готельно-ресторанного бізнесу в сучасних умовах. Реалії та перспективи розвитку індустрії гостинності в умовах інтеграційних процесів: тези доп. ІV Всеукр. наук.-практ. інтернет-конф. (м. Мукачево, 14 квітня 2021 р.) Мукачево: МДУ. С. 62–64.
4. Державна служба статистики України: веб-сайт.
Link: https://www.ukrstat.gov.ua
5. Прокопенко, Н., Коваленко, Н., & Шапіро, Д. (2024). Інноваційні технології та їх роль у забезпеченні конкурентоспроможності готельних підприємств. Modeling the Development of the Economic Systems, № 4, С. 32–38.
DOI: https://doi.org/10.31891/mdes/2024-14-4
6. Iranmanesh, M., Ghobakhloo, M., Nilashi, M., Tseng, M. L., Yadegaridehkordi, E., & Leung, N. (2022). Applications of disruptive digital technologies in hotel industry: A systematic review. International Journal of Hospitality Management, № 107, 103304.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.ijhm.2022.103304
7. Даниленко, О. В., Зоценко, Л. М., & Братіцел, М. Л. (2019). Пріоритети розвитку цифрових технологій у ресторанному бізнесі (food tech) в Україні. Вчені записки ТНУ імені В. І. Вернадського. Серія: Економіка і управління, Т. 30 (69), № 2. С. 95–101.
Link: https://www.econ.vernadskyjournals.in.ua/journals/2019/30_69_2/21.pdf
8. Івашура, А. А., & Протасенко, О. (2022). Проблематика «зелених» практик у сфері гостинності. Сучасні тенденції розвитку індустрії гостинності : зб. тез доп. ІІІ міжн. наук.-практ. конф. (6 жовтня 2022 р.). Львів: ЛДУФК ім. Івана Боберського. С. 39–41.
Link: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/28284
9. Барна, М., & Мельник, І. (2025). Стратегія цифровізації готельно-ресторанного бізнесу. Економіка та суспільство, 2025. № 71.
DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-71-66
10. Стегней, М. І., Нодь, О. Л., Бергхауер, О. О., & Кампов, Н. С. (2024). Трансформація готельно-ресторанного обслуговування в умовах цифровізації. Український журнал прикладної економіки та техніки, Т.9, №3. С. 26-29.
DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2024-3-4
11. Стегней, М., Нодь, О., Бергхауер, О., & Прокопець, Р. (2024). Транспортне забезпечення готельно-ресторанного обслуговування в сучасних умовах розвитку територіальних громад. Вісник Хмельницького національного університету. Серія: «Економічні науки», № 4. С. 316-321.
DOI: https://doi.org/10.31891/2307-5740-2024-332-48
12. Олійник, О. В., Шестакова, А. В., & Ярмолюк, Д. І. (2023). Напрями цифровізації ресторанного бізнесу. Економіка, управління та адміністрування, № 1(103). С. 15–21.
DOI: https://doi.org/10.26642/ema-2023-1(103)-15-21
13. Бондар, С. В. (2024). Формування стратегії цифровізації суб’єкта готельного бізнесу. Економіка та суспільство, № 60.
DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-60-40
14. Ільницький, В., & Корсак, Р. (2024). Міжнародна співпраця україни та ЄС у сфері туризму та гостинності. Я. Ґжесяк, І. Зимомря, & В. Ільницький (Ред.), Розвиток сучасної освіти і науки: результати, проблеми, перспективи. Том ХVII: Подолання кризових ситуацій у науці та освіті (с. 230-232). Посвіт.
15. Каролоп, О., & Ревенко, А. (2021). Міжнародний досвід управління готельним бізнесом та його впровадження в Україні. Адаптивне управління: теорія і практика. Серія Економіка, Вип. 12 (24)
DOI: https://doi.org/10.33296/2707-0654-12(24)-01