СТРАТЕГІЧНІ ПЕРСПЕКТИВИ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

Безхлібна А.П.
Національний університет «Запорізька політехніка»
https://orcid.org/0000-0003-1027-7452
Кукліна Т.С.
Національний університет «Запорізька політехніка»
https://orcid.org/0000-0003-1637-3509
Журавльова С.М.
Національний університет «Запорізька політехніка»
https://orcid.org/0000-0003-4493-5775
DOI: https://doi.org/10.30838/EP.201.14-21

ЗАВАНТАЖИТИ СТАТТЮ

АНОТАЦІЯ

Розвиток ресторанного господарства України в умовах воєнного стану став важливою темою досліджень через складність викликів, з якими стикається ця галузь. Воєнний конфлікт значно вплинув на економічну діяльність, зокрема на функціонування ресторанів, кафе та інших закладів харчування. Стаття розглядає основні аспекти трансформації ресторанного господарства в сучасних умовах, зокрема вплив воєнних дій на бізнес–моделі, споживчі настрої, логістичні ланцюги та доступність ресурсів. Автори аналізують ключові тенденції, що виникли в умовах війни, включаючи впровадження інноваційних підходів до ведення бізнесу, розширення онлайн-сервісів і доставки їжі, а також розвиток соціально відповідальних ініціатив серед підприємців. Зокрема, відзначається важливість адаптації закладів до нових реалій, таких як забезпечення безпеки клієнтів і співробітників, зміна меню з урахуванням дефіциту продуктів, а також гнучке планування роботи. За результатами огляду літературних джерел, інтернет сторінок професійних видань та аналізу наявної статистичної інформації зроблено SWOT-аналіз ресторанного бізнесу України в умовах воєнного стану, охарактеризовані ключові напрямки збереження конкурентоспроможності ресторанної галузі. Злагоджена взаємодія між бізнесом, державою та громадськістю сприятиме подальшому відновленню ресторанного господарства, його стійкості та розвитку в умовах невизначеності.

КЛЮЧОВІ СЛОВА

ресторанний бізнес, стратегія, конкурентоспроможність, інновації, ресторанна галузь.

ПОСИЛАННЯ

1. Аналіз ринку HoReCa в Україні.
Link: https://pro-consulting.ua/ua/pressroom/rynok-horeca-v-usloviyah-polnomasshtabnoj-vojny
2. Стегней М.І., Нодь О.Л., Бергхауер О.О., Кампов Н.С.. (2024). Трансформація готельно-ресторанного обслуговування в умовах цифровізації. Український журнал прикладної економіки і технологій, № 9(3). С. 26 -29.
DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2024-3-4
3. Владимир О.М., Химич І.Г., Капаць К.М. (2023). Вплив війни на формування смаків українців у споживанні ресторанної їжі. Матеріали ХІ Всеукр. наук.-практ. конференції пам’яті почесного професора Тернопільського національного технічного університету ім. І. Пулюя, академіка НАН М.Г. Чумаченка: «Наука, інновації, бізнес: проблеми, перспективи і сьогочасні тренди розвитку». Тернопіль, С. 27 – 28.
4. Стойко І.І., Долубовська О.Р. (2022). Соціальне середовище сфери обслуговування: поточний стан та перспективи. Соціальна відповідальність як основа інноваційного розвитку бізнесу: Матеріали Х Всеукраїнської науково-практичної конференції пам’яті почесного професора ТНТУ імені Івана Пулюя, академіка НАН України М.Г. Чумаченка:. Тернопіль: ТНТУ, С. 68-69.
Link: https://elartu.tntu.edu.ua/bitstream/lib/41701/2/KhI_VNPK_2023_Vladymyr_O-The_war_s_influence_on_formation_27-28.pdf
5. Smith, J., & Brown, L. (2022). Crisis Management in the Hospitality Industry: Lessons from the COVID–19 Pandemic. International Journal of Hospitality Management, Vol. 95. Pp. 102–112.
6. Безхлібна А. (2021). Сутність конкурентоспроможності приморських регіонів. Проблеми економіки, No. 1. С. 45-51.
Link: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Pekon_2021_1_6
7. Українська ресторанна асоціація .
Link: https://www.uara.org.ua/
8. Бєлікова М.В., Зацепіна Н.О. (2024). Інноваційний розвиток туризму та готельно-ресторанного господарства: монографія. Запоріжжя: НУ «Запорізька політехніка», С. 49–69. ISBN 978-617-529-465-9.
9. В Україні закриваються ресторани. Найбільше – в середньому ціновому сегменті.
Link: https://inshe.tv/economics/2024-12-11/890836
10. Бойко В.О., Бойко Л.О. (2023). Український ринок HoReCa в умовах воєнного стану та його ревіталізація. Таврійський науковий вісник, № 16. С. 96–99.
DOI: https://doi.org/10.32782/2708-0366/2023.16.12
11. Безхлібна А.П., Бондаренко О.О. (2023). Можливості та ризики інвестування ресторанного бізнесу під час воєнного стану в Україні. Тиждень науки–2023: тези доп. наук.–техн. конференції, (Запоріжжя, 24–28 квітня 2023). Запоріжжя: НУ «Запорізька політехніка», С. 66–68.
Link: https://zp.edu.ua/uploads/dept_s&r/2023/conf/4.1/TN_2023-FMTE.pdf
12. Безхлібна А.П., Бондаренко К.К. Роль інноваційних технологій в ресторанному бізнесі. Тиждень науки–2023: тези доп. наук.–техн. конференції, (Запоріжжя, 24–28 квітня 2023). Запоріжжя: НУ «Запорізька політе-хніка», С. 55–56.
Link: https://zp.edu.ua/uploads/dept_s&r/2023/conf/4.1/TN_2023-FMTE.pdf
13. How the Ukrainian restaurant business adapts to the challenges of war: a study.
Link: https://business.rayon.in.ua/news/547964–yak–ukrainskiy–restoranniy–biznes–adaptuetsya–do–viklikiv–viyni–doslidzhennya
14. Безхлібна А.П. (2024). Стратегія розвитку готельно-ресторанного бізнесу в Україні. Інноваційний розвиток туризму та готельно-ресторанного господарства: монографія. Ред.. В.М. Зайцева. Запоріжжя: НУ «Запорізька політехніка», С. 190–201.
Link: https://eir.zp.edu.ua/bitstreams/db0536e0-b777-4fcc-87c2-6b831fceacd1/download
15. Gudz, P., Gudz, M., Bezkhlibna, A., Zaytseva, V., & Brutman, A. (2023). Ensuring the competitiveness of the coastal region based on the study of the impact of cluster analysis results on the development of tourism in the conditions of the regenerative ecosystem. Amazonia Investiga, Vol. 12. Iss. 68. Pp. 172–183.
DOI: https://doi.org/10.34069/AI/2023.68.08.16
16. Чайка Т.О. (ред). (2022). Екологоорієнтовані підходи відновлення техногенно забруднених територій і створення сталих екосистем : колективна монографія. Полтава : Вид-во ПП «Астрая», 452 с.
17. Бєлікова М.В., Зайцева В.М. (2018). Перспективи розвитку історико-культурних заповідників України в туристичній сфері: монографія. LAP LAMBERT Academic Publishing, 152 с.
18. Кукліна Т.С., Цвілий С.М., Жилко О.В. (2022). Особливості формування харчових традицій українського народу з радянських часів. Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі : наук. журнал. Вип. 4. Львів: Вид-во Львівського торгов.-економ. ун-ту; Одеса: ВД «Гельветика», C. 14-20.
19. Кукліна Т.С., Цвілий С.М., Корнієнко О.М. (2022). Стан ресторанного господарства України під час війни. Вісник ХНТУ. № 2(81). ВД «Гельветика», С. 197-202.